Tarta borówkowa z mascarpone

Ciasta bez pieczenia idealnie sprawdzają się latem, gdy ambitne używanie piekarnika jest niczym innym jak samobójstwem :-) Dlatego też dzielę się z Wami kolejną odsłoną owocowej tarty z delikatnym kremem na ciasteczkowym spodzie. Idealnie łączy się z dodatkiem czegoś kwaskowego. Niestety tarta borówkowa zniknęła u mnie tak szybko, że nie zdążyłam sfotografować jej w pełnej odsłonie :-) Ci, którzy nie są wielbicielami ciasteczkowych rozwiązań,  bez problemu mogą zastąpić je kruchym czekoladowym spodem.

Tarta borówkowa

Tarta borówkowa z mascarpone

 ilość: forma do tarty25 cm, czas: 20 min + 1,5 h chłodzenie
 
Składniki: 
  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 g świeżych owoców
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

 

Przygotowanie: 
Markizy z czekoladą umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dolewamy roztopione schłodzone masło i mieszamy łyżką. Przygotowujemy formę do tarty z wyjmowanym dnem i wykładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy dno formy i brzegi, przyciskając i wygładzając czymś płaskim. Gotowy spód wkładamy do lodówki do czasu przygotowania kremu.

Serek mascarpone i mleko skondensowane (uprzednio schłodzone w lodówce) wkładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach, aż masa lekko zgęstnieje i nie będzie spadać z trzepaczek. Krem powinien być gęsty i jednolity. Nie przesadźcie jednak z długością miksowania, by uniknąć  zważenia się masy. Gotowy krem wykładamy na ciasteczkowy spód i chłodzimy w lodówce przez minimum 1,5 godziny.

Po tym czasie układamy owoce na tarcie, chyba że nie mamy czasu – to możemy to zrobić od razu po nałożeniu kremu. Ja użyłam borówek, a jako że są wystarczająco słodkie – darowałam sobie użycie cukru pudru. Dla fanów mniej słodkich deserów polecam podawać tę tarte w towarzystwie ‘kwaśnych’ dodatków, np. z musem z czerwonych porzeczek, pasuje idealnie :-) Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz