Tarta kawowa

Lubicie kawę? Ja bardzo! Dlatego nie mogło zabraknąć tarty z lekkim kremem kawowym i puszystą bitą śmietaną :-) Fani kawy do dzieła! Wypróbujcie i oceńcie sami!

Tarta kawowa

Tarta kawowa

porcje: forma do tarty ∅ 28 cm, czas: 30 minut + schłodzenie
 

Składniki:

  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym lub mlecznym
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 350 g śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao do ozdoby
  • kawa lub ciasteczka w czekoladzie (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczalną zalewamy 50 ml wrzącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladowe markizy kruszymy w malakserze na drobny piasek, dodajemy połowę posiekanej gorzkiej czekolady i miksujemy jeszcze trochę. Następnie łączymy masę z roztopionym masłem i wykładamy na tartownicy, dokładnie wyciskając nim cały spód i boki formy. Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania kremu.

Drugą połowę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy serek mascarpone, aż uzyska nieco bardziej puszystą konsystencję, po czym dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i stopniowo cały czas miksując – kawę. Nie musicie dać całej – wszystko zależy jak bardzo kawowy krem chcecie uzyskać. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia na minimum 1,5 godziny. Jeśli tartę przygotowujecie dzień wcześniej – śmietanę ubijcie i wyłóżcie na ciasto dopiero w dniu podania.

Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, wykładamy na krem kawowy przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki, całość posypujemy odrobiną kakao i przyozdabiamy kawą lub ciasteczkami w czekoladzie. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)

Tarta kawowa

Tarta kawowa

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

One comment

  1. Wanda says:

    I wpadłam jak śliwka w kompot – spróbowałam i nie mogąc się opamiętać wsunelam na raz kilka kawałków… uzależnia! Jest pyszna :-)

Dodaj komentarz