Tarta snikersowa

Lubicie czekoladę, masę krówkową i snikersy? A do tego banalnie proste ciasta bez pieczenia? No to przepadliście. Koniec. Kropka. Nie jestem pewna, czy można w jakikolwiek lepszy sposób zareklamować snikersową tartę… To bomba kaloryczna, słodka, uzależniająca – po prostu pyszna :-) Przekonacie się sami już przy pierwszym kęsie! I żeby nie było, że nie ostrzegałam :-)

Tarta snikersowa

Tarta snikersowa

ilość: forma do tarty ∅ 28 cm, czas: 30 minut + schłodzenie
 

Składniki:

  • 350 g markiz czekoladowych z nadzieniem,
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy krówkowej
  • 80 g białej czekolady
  • 2 snikersy
  • 350 g śmietany kremówki 30% lub 36 %

 

Przygotowanie:

Czekoladowe markizy, gorzką czekoladę i masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania masy w konsystencji mokrego piasku. Mieszankę przekładamy do tartownicy i mocno przyciskając wylepiamy spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, do momentu przygotowania kremu.

W misce miksujemy serek mascarpone z połową (100 g) masy krówkowej, aż do uzyskania jednolitej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Letnią czekoladę dodajemy do masy i miksujemy na gładko. Krem wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy szpatułką i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Opcjonalnie, by śmietana była bardziej zwarta, możemy dodać 1 opakowanie śmietan – fixu, wtedy tarta będzie się lepiej kroiła. Śmietanę wykładamy na schłodzoną tartę, układamy pokrojone na kawałki snikersy i ozdabiamy pozostałą częścią (100 g) masy krówkowej. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :-)

Tarta snikersowa

Tarta snikersowa

Tarta snikersowa

Walentynkowe menu Tarta słodka czy wytrawna?

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

3 comments

Odpowiedz na „PatchuliaMAnuluj pisanie odpowiedzi