Tarta truskawkowa

Wspaniała i lekka tarta truskawkowa bez pieczenia, to dobra alternatywa dla tych, którzy mają niewiele czasu na przygotowanie deseru. Robi się ją niesamowicie szybko, nie wymaga wybitnych zdolności cukierniczych a jest smaczna, lekka i niestety znika w mgnieniu oka :-) Truskawki i bita śmietana to moje ulubione połączenie, ale możecie użyć także innych świeżych owoców – malin, jagód czy borówek.

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

 ilość: forma do tarty ∅ 28 cm, czas: 30 min + 1h chłodzenia
 
Składniki: 
  • 500 g truskawek
  • 300 g ciastek owsianych (np. sasanki)
  • 50 g masła
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
Przygotowanie: 
Ciastka kruszymy w malakserze, tak by miały konsystencję mokrego piasku, po czym dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy do połączenia. Następnie wykładamy masę na formę do tarty z wyjmowanym dnem, wciskamy palcami w brzegi i spód. Wkładamy formę do lodówki na minimum 20 minut, aby nasz spód się schłodził i stwardniał. 
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki (nie za cienkie). Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy -pod koniec dodając cukier puder i śmietan-fix (opcjonalnie, jeśli chcemy by śmietana była bardziej zwarta i tarta lepiej się kroiła). Miksujemy jeszcze chwilę po czym wykładamy na schłodzony spód.
Układamy truskawki zaczynając od brzegów ku środkowi, aż powstanie ‘kwiatek’. Gotową tartę należy schłodzić w lodówce przez godzinę.  Truskawkowe pyszności gotowe :-)
Tarta truskawkowa
FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz