Tort czekoladowo – kawowy

Tym razem TORT! Czekoladowo – kawowy z delikatnym śmietankowym kremem i śliwkową nutką. Nie wymaga dużo pracy, a prezentuje się na prawdę znakomicie :-) Tort jest nie za słodki, lecz w sam raz. Do tego zawsze lśniąca polewa dodaje mu uroku. Zachęcam do wypróbowania, bo warto! 

Tort czekoladowo - kawowy

Tort czekoladowo – kawowy

ilość: forma ∅ 21 cm, czas: 1 h 30 minut, waga gotowego tortu: około 2,2 kg
 

Składniki na blaty:

  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej – typ 405
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki 36 %
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 50 g białej czekolady startej na tarce (lub mlecznej)

Polewa:

  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 150 ml mocnej kawy lub  likieru kawowego
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 100 g startej mlecznej czekolady do obsypania boków tortu

 

Przygotowanie:

Blaty: Składniki na blaty czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i cukier miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej, kremowej masy. Wyłączamy mikser i przesiewamy do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy olej i całość mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki do połączenia się składników. Niech Was nie kusi użycie miksera – bo ciasto wtedy opadnie i nie urośnie tak, jakbyśmy tego chcieli! Boki tortownicy smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy masę do formy i wkładamy do nagrzanego do 170 º C piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka, funkcja góra – dół. Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie, po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto dzielimy na 3 części.

Krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy mikserem, pod konie dodając cukier puder. Do kremu dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Odkładamy 4-5 łyżek do posmarowania boków tortu.

Polewa: Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Resztę składników zagotowujemy, odstawiamy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

 Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 mocnej kawy (lub likierem), wierzch smarujemy połową powideł śliwkowych. Na powidła wykładamy połowę kremu i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni. Kładziemy drugi blat, nasączamy połową pozostałej kawy, smarujemy resztą powideł i wykładamy drugą część kremu. Wyrównujemy i przykrywamy ostatnim blatem czekoladowym, który nasączamy resztką kawy. Boki tortu wygładzamy odłożonym kremem i obsypujemy startą czekoladą. Na wierzch delikatnie wylewamy gęstniejącą (ale nie ciepłą!) polewę i wyrównujemy łyżką. Nie musicie zużyć całej – jeśli uznacie, że jest jej zbyt dużo. Mi zazwyczaj trochę zostaje. Dekorujemy wierzch w dowolny, ulubiony sposób i gotowe! :-) 

Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Smacznego! :-)

Tort czekoladowo - kawowy
inspiracja: MojeWypieki.com

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz