Tradycyjne scones

Tradycyjne kruche angielskie bułeczki z dodatkiem suszonych rodzynek perfekcyjnie sprawdzają się w roli śniadania “na słodko”. Robi się je niesamowicie szybko, dlatego polecam jeść je na świeżo – na drugi dzień nie są już takie smaczne :-) Idealne do dżemów, konfitur czy miodu. Nie można ich nie polubić! :-)

Tradycyjne scones

Tradycyjne scones

ilość: 12 sztuk, czas: 20 minut
 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • mleko

Przygotowanie: 

Rozgrzewamy piekarnik do 220 º C. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy, rozcierając je z mąką. W szklance (250 ml) roztrzepujemy lekko jajka widelcem i uzupełniamy resztę szklanki mlekiem. Wlewamy powstały płyn do miski z mąką pozostawiając odrobinę do posmarowania bułeczek.

Wyrabiamy ciasto rękoma i wałkujemy na ok 1,5 cm grubości. Jeśli ciasto po wyrobieniu będzie się mocno kleić – podsypujemy nieznacznie mąką. Wycinamy krążki małą szklanką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy wierzch pozostałym płynem.

Pieczemy przez 12-14 minut,  grzałka góra – dół,  zmniejszając temperaturę do 200 º C w momencie wkładania blachy do piekarnika. Podajemy na ciepło lub zimno z masłem i konfiturą. Pychotka :-)

Smacznego!

Tradycyjne scones

Tradycyjne scones

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz