Truskawkowe tiramisu

Truskawkowa wersja tiramisu to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za kawą. Deser lekki i typowo letni – niestety zrobienie go z mrożonych owoców nie jest tak efektowne, jak użycie świeżych. Osobiście jestem wielbicielką kawy i klasyczna wersja zdecydowanie bardziej mi odpowiada – spróbujcie i oceńcie sami :-)

Truskawkowe Tiramisu

Truskawkowe Tiramisu

ilość: 10-12 porcji, czas: 30 minut
 

Składniki:

  • 600 g świeżych truskawek
  • 300 g podłużnych biszkoptów (lady fingers)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki + 1/3 szkl. cukru pudru do ubicia
  • 450 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do miski i zasypujemy cukrem pudrem, dzięki temu puszczą sok i będą lśniące – delikatnie mieszamy i odstawiamy.

W misce mieszamy serek mascarpone z likierem (o ile go używamy – można to pominąć, jeśli ktoś nie chce używać alkoholu). W drugiej misce ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy ją do mascarpone. Najpierw połowę – mieszamy łyżką – i dopiero pozostałą część.

Do miseczki wlewamy sok pomarańczowy i namaczamy w nim biszkopty z dwóch stron – bardzo krótką chwilę, by się nie rozpuściły. Układamy na dnie naczynia warstwę biszkoptów, następnie połowę truskawek z częścią soku, który dodatkowo nawilży ciastka, a na wierzch masę z mascarpone. Warstwy ułożyć jeszcze raz. Tiramisu włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia – najlepiej na noc. Przed podaniem przyozdobić truskawkami :-)

Smacznego!

Truskawkowe Tiramisu

Truskawkowe tiramisu

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz