Zapiekanka z kaszy gryczanej

Przyszedł czas, by wypróbować jakiś ‘zdobyczny’ przepis. Padło na propozycję Kuchni Lidla i pomysł na niebanalne wykorzystanie kaszy gryczanej :-) Muszę przyznać, ze jestem pod wrażeniem – nigdy wcześniej nie użyłam tej kaszy do jakiejkolwiek zapiekanki. To połączenie z prostymi dodatkami, mięsem mielonym i sosem beszamelowym bardzo przypadło mi do gustu. Polecam – bo smakowało wyśmienicie! :-)

 Zapiekanka z kaszą gryczaną

Zapiekanka z kaszy gryczanej

ilość: 6 porcji, czas: 50 minut
 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Warzywa:

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Sos:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g zmielonej suchej kaszy gryczanej
  • 200 g kaszy gryczanej (2 woreczki – ugotować)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 20 g startego twardego żółtego sera

Dodatkowo:

  • 80 g startego twardego żółtego sera
  • 50 g sera twarogowego tłustego
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:

Gotujemy 2 woreczki kaszy gryczanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni smażymy mielone mięso z odrobiną oliwy, kminkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Gdy mięso się usmaży, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i smażymy przez około 10 minut na wolnym ogniu.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (2 ząbki), następnie wrzucamy warzywa obrane i starte na tarce na grubych oczkach, doprawiamy pieprzem i sola – a całość smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut. Mięso z pomidorami dodajemy do warzyw, mieszamy – doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy jeszcze chwilkę. Gotowy farsz mięsno – warzywny przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanym większością zmielonej kaszy gryczanej (zostawiamy 1 łyżkę do sosu). Mięso posypujemy połową startego żółtego sera.

Sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i 1 łyżkę zmielonej kaszy gryczanej – smażymy przez krótką chwilę, energicznie mieszając trzepaczką. Zdejmujemy garnek z ognia i zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy z powrotem na ogień. Cały czas mieszamy – gdy sos zgęstnieje, dodajemy posiekany czosnek, majeranek, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia, jeśli sos jest bardzo gesty możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dwa żółtka. Mieszamy, dodajemy 20 g startego żółtego sera i wylewamy całość na farsz mięsno – warzywny. Całość posypujemy pozostałą częścią żółtego sera.

Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 185-190 º C piekarniku z termoobiegiem przez 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! :-)

Zapiekanka z kaszą gryczaną

 

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz