Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów

Niskokaloryczny, banalnie prosty w przygotowaniu krem z ciecierzycy i pomidorów, który możemy przygotować w kilka minut o każdej porze roku. Mimo, że przypomina nieco zupę z ciecierzycy, którą prezentowałam jakiś czas temu, to zdecydowanie różni się smakiem, za sprawą przypraw. A powstała ona z braku ‘czegokolwiek’ w lodówce, zaraz po przeszukaniu szafki z puszkami :-) 

Krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów

ilość: 4 porcje, czas: 20 – 25 minut
 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • oliwa (fajnie sprawdza się ta z płatkami chilli)
  • natka pietruszki do ozdoby

 

Przygotowanie:

W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidory z zalewą i odsączoną ciecierzycę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 – 15 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładko i jeśli zajdzie potrzeba, możemy dolać nieco bulionu lub wody – jeśli okaże się zbyt gęsta. Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką (lub ostrą jeśli lubicie) papryką. Opcjonalnie: możemy zaprawić zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak ja tego nie robię. Krem z ciecierzycy podajemy z groszkiem ptysiowym, ugotowanym makaronem lub tortellini – posypany natką pietruszki :-)

Smacznego!

Krem z ciecierzycy
ZUPA KREM Kuchnia hiszpańska i portugalska

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

6 comments

  1. mollisia says:

    Śliczny kolor Ci wyszedł! Wprost uwielbiam proste rozwiązania. Oczywiście, że skomplikowane zupy o głębokim smaku i aromacie (jak te wschodnie, np.) są obłędne i warto siedzieć dla takie smaku w kuchni pół dnia, ale na co dzień szukamy optymalnych, zdrowych rozwiązań i… szybkich. Błyskawicznych! I to jest to! zapisuję, jaki przyjdą chude lodówkowe dni :)

Dodaj komentarz