Zupa krem z czerwonej soczewicy

Bardzo sycąca, niskokaloryczna i zdrowa zupa przy użyciu niewielu składników. Smakiem przypomina nieco klasyczną grochówkę – jednak ja zdecydowanie wolę tę wersję. Krem z soczewicy z powodzeniem może uchodzić za danie dietetyczne. Jeśli jednak chcemy wzbogacić ją o dodatkowe kalorie – proponuję podać ją z odrobiną kwaśnej śmietany i skwarkami :-)

Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy

ilość: 4 porcje, czas: 20 min.
 
Składniki: 
  • 1,5 litra wody
  • 250 g czerwonej soczewicy suchej
  • 2 marchewki - ok. 250 g
  • 1 pietruszka
  • puszka krojonych pomidorów - ok. 400 g
  • 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kolorowego lub czarnego pieprzu

 

Przygotowanie: 
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w 1,5 litra wody do miękkości. W połowie gotowania dodajemy przepłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory.

Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy przecier pomidorowy i miksujemy całość blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry i podgrzewamy jeszcze chwilę. Podawać z groszkiem ptysiowym, a dla wielbicieli bardziej treściwych zup można przyozdobić kwaśną śmietaną.

Smacznego!

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz